Basistraining Zeilvaart 2015 – 10 jarig Jubileum

Voor het tiende jaar is Peter Lock de docent

De cursus is een introductie in het professioneel zeilen met gasten en geschikt voor iedereen die zich wil bekwamen in het varen met “grote zeilschepen”. “Grote” in de betekenis zoals aangegeven in het Binnenvaart Politie Regelement. Ervaring en voorkennis zijn niet vereist, er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers.

De theorie van de cursus behelst primaire zeiltheorie en navigatiebegrippen; het praktijkdeel beslaat zeil hijsen, zeil strijken, overstagmanoeuvre, gijpen, elementair schiemanswerk, tros behandeling bij afmeren, kennismaking met instrumenten en veiligheidsmiddelen.

Als cursusschip doet dienst de Texelstroom, een Noordzeebotter van 108 jaar oud met een waterverplaatsing van 50 ton. De botter is daarmee de perfecte basis voor een kennismaking met de vaardigheden van het beroepsmatig zeilen uit de glorietijd van de zeilvaart, begin 1900.

De matroos, bootsman, stuurman, kok, kapitein op een zeilschip ontwikkelt zijn vakkennis in de loop van jaren. In weerwil van moderne techniek en huidige regelgeving blijven: timing van het aantrekken en vieren van schoten èn de juiste zeilvoering; het fundament van veilig varen met gasten aan boord van een zeilschip. Na het volgen van de Basistraining Zeilvaart hoef je niet meteen te schrikken van de nieuwigheden die je overvallen als je de fascinerende wereld van de zeilende beroepsvaart binnen stapt.

texelstroom-klaaswiersma

Foto Klaas Wiersma

Data : vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 maart.
Opstapplaats: Den Helder aan boord van de Texelstroom.
Afmonsteren: Oudeschild, Texel.
Kosten : € 295,- p.p., inclusief :  cursusmateriaal, maaltijden en overnachtingen, certificaat van deelname.

Vrijdagavond: Rock Opera “Cleopatra” uitgevoerd door Kayak!

Wegens het jubileum opgenomen in het cursusprogramma, bijwonen facultatief tegen een meerprijs van € 20,-.  Aanmelding : Peter Lock, lockpw@gmail.com, tel. 06 10607833.

Peter Lock vaart beroepsmatig vanaf 1991, met een voorkeur voor zeilende loodsvaartuigen en geeft de cursus Basistraining Zeilvaart sedert 2005. Voor deze cursus wordt hij in de organisatie bijgestaan door de Stichting Behoud Loodsvaartuig “Texelstroom”. De cursus Basistraining Zeilvaart wordt verzorgd door Courses in Sailing.

Geplaatst in Activiteiten, Opleiding