Verslag ledendag 10 oktober 2021

Wat fantastisch dat het door kon gaan!

Bij het ontvangst tussen 10 en 11.00 uur kwamen er uiteindelijk zo’n 90 mensen, volwassenen en kinderen, binnengedruppeld. De Stedemaeght .. wat een imposant schip!

In dit comfortabele schip met het prachtige interieur stonden koffie en thee klaar. Zo leuk om te zien en ervaren hoe mensen elkaar weer, soms na lange tijd, herkennen en ontmoeten in de vertrouwde omgeving van een schip. Ook de directeur van de EZS, Cosmo Wassenaar, stapte samen met vrouw en kinders aan boord. Het complete bestuur van Dwarstuig was uiteraard ook enthousiast aanwezig.

Het beloofde een prachtige dag te worden ook al bleef de mist hardnekkig lang boven het Markermeer hangen. Schipper Robert van de Stedemaeght heette iedereen welkom en vertelde over de geschiedenis van het schip. Ook Ger Jager, voorzitter van “Dwarstuig” heette ieder aan boord hartelijk welkom. Later op de dag sprak ook Cosmo de opvarenden toe. Hij vertelde dat het goed gaat met de EZS, de KZV heeft weer volle klassen, Marcom A en de Bootsmanopleiding ook, alleen de GZV instroom is extreem laag, terwijl deze studie meer en meer verdieping en verbreding geeft.

Wat later zag ik opeens de contouren van de Markerwadden wel heel dichtbij opdoemen, sightseeing of liepen we toch een klein beetje vast? Laten we het erop houden dat we allemaal (hoeveel kennis was er feitelijk wel niet aan boord?) een beetje spanning zochten.

De lunch was prima verzorgd, lekker zelfgemaakt soepje en heerlijke verse broodjes. De mist trok op en iedereen kon heerlijk even de benen strekken op het wonderbaarlijke stukje grond, het is nieuw land vanaf 2016 nota bene en er is nu al een enorme afwisseling in begroeiing en met gigantische aantallen vogels is het leuk om hier te wandelen in de zon tussen al die EZS’ers.

Terug op het schip gingen er weer heel wat zeilen omhoog wat extra leuk was voor mensen voor wie deze ervaring volkomen nieuw was, jammer genoeg een heel bescheiden windje maar toch, wat is dit mooi! Rond half 5 meerde de Stedemaeght weer af aan de kade van de Bataviahaven in Lelystad. De terrassen deden goede zaken, in de mooie zonnige namiddag was het er nog goed toeven voor de vele oud-leerlingen.
Tja.. en dan weer naar huis. Het was een fijne dag! Volgend jaar maar weer varen?