Waar gaat deTooluka heen in 2014?

Beste mensen, lieve vrienden van Tooluka,Tooluka in IJs

Newfoundland is het geworden, in plaats van Alaska. Het was een koude zomer in het Arctische gebied, er lag veel ijs en we besloten dat het risico, dat we halverwege de NW Passage zouden moeten overwinteren, te groot was. Er werd al breed gespeculeerd over ijsbrekerassistentie en de bittere noodzaak van geluk in de Beaufort Zee (het gedeelte boven Alaska), factoren waar we niet van afhankelijk wilden zijn. Dus draaiden we om bij de Bellot Strait, per slot van rekening was het van begin af aan ‘ijs en weder dienende’. Wie het nog eens wil meebeleven kan ons dagboek van die dagen er op nalezen.

Daarna volgde de lange weg terug naar Groenland en toen verder naar hier. “The Rock”, zoals de Newfoundlanders hun eiland liefdevol noemen, is indrukwekkend. De mensen zijn zo mogelijk nog aardiger en hulpvaardiger dan in de reputatie die hen vooruitsnelde. De zeekaart is uitnodigend, maar ook duidelijk dat je hier een leven lang kunt rondvaren zonder alles te zien.

Waar zullen we heen in 2014???

Een rondje Newfoundland is uitdagend en aantrekkelijk, maar met ruim 1000 mijl, zonder nog ergens een baai of fjord ingevaren te zijn, wel erg ver. Labrador maakte diepe indruk tijdens de korte tijd dat we er waren, een stop onderweg tussen Groenland en hier. Dat moeten we zeker aan een nader onderzoek onderwerpen! Omdat er in het voorjaar nog teveel ijs langs die kust ligt, wordt dat augustus-september. Terugrekenend kwam ik op het volgende schema:

  • 1-15 juni: Notre Dame Bay en Northern Peninsula € 2000,-
  • 22 juni tot 13 juli: Lewisporte naar St John’s € 2850,-
  • 20 juli tot 10 augustus: St John’s naar Lewisporte € 2850,-
  • 17 augustus tot 14 september: Labrador, vanaf Lewisporte € 4000,-

New Foundland

Ik hoop zoveel mogelijk van dit prachtige gebied te zien te krijgen! Het zal voor mij even nieuw zijn als voor jullie, wat het extra leuk maakt om dit samen te beleven. Natuur, walvissen, vogels en historie wisselen elkaar af. De Notre Dame Bay ligt aan de NE kant van Newfoundland  en is een beschut vaargebied met eindeloze fjorden en eilanden. De Groenlandse ijsbergen reiken tot hier. Het  N-schiereiland is waar de vikingen rond het jaar 1000 landden en waar de meeste rendieren en elanden lopen. St John’s is de hoofdstad en ligt 230 mijl verder naar het SE. Een afwisselend landschap staat ons te wachten en gegarandeerd te weinig tijd. Labrador belooft walvissen, zwarte beren en mooie wandelingen door de ruige natuur. Meer open water om er te komen, maar eenmaal daar ook mooie beschutte passages en diepe fjorden en baaien.

Laat weten waar je interesse naar uitgaat!
Voor vragen of informatie, mail naar eef@tooluka.nl. Vanaf 1 november ben ik weer in NL en ook telefonisch bereikbaar.
Het schema voor de winterlezingen volgt zo snel mogelijk.

Voor nu een warme groet vanaf Tooluka,

Eef Willems,
Lewisporte, Newfoundland, Canada

TOOLUKA
Zuider Havendijk 72
1601 JD  Enkhuizen
http://www.tooluka.nl/
info@tooluka.nl
0228 319 230 thuis
0655 104 517 mobiel