Bestuur

 
Ger Jager (voorzitter)

 

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw volgde ik aan de Enkhuizer Zeevaartschool de opleiding Stuurman Beperkte Kleine Handelsvaart, de opleidingen Zeilvaart waren toen nog ontwikkeld in afwachting van het opnieuw introduceren en erkennen door het Ministerie. Als zeilinstructeur bij Vaarschool Naarderbos, gaf ik in die periode les aan volwassenen vaak op hun eigen schepen op IJsselmeer, Wad en Noordzee.Het leven voerde me echter weer in de richting van het Theater en de Dans en ook naar de politiek van de Amsterdamse Gemeenteraad onder andere als woordvoerder Haven en Water : uiteraard!De zee bleef echter trekken en in het seizoen 2016/17 voltooide ik de KZV en ging daarna werken op de Minerva, de Gallant, de Bounty en de Klundert 26. Marcom A in winter 17/18. GZV staat nog op het to do lijstje. Hoewel ik mijn geld toch vooral op het land verdien als directeur van een Welzijnsinstelling voor kinderen in Amsterdam Noord (Stichting Wijsneus) en daarnaast als zakelijk leider van een Hiphop Productiehuis ook in Amsterdam Noord, wil ik me toch heel graag inzetten voor de zeilende beroepsvaart. Dat het op zee moeizaam blijft om een redelijk inkomen te genereren zou op zich al een interessant thema voor Dwarstuig kunnen zijn. Vanuit Dwarstuig willen we een bijdrage leveren aan het verder uitbouwen en laten floreren van de zeilende charter- en vracht/handelsvloot. Ook willen we als oud-leerlingen/alumni bijdragen aan een nog grotere naamsbekendheid en de verdere ontwikkeling van de Enkhuizer Zeevaartschool. Mijn ambitie is om meer waardevolle activiteiten voor alle leden te organiseren, ons ledenblad de Leugenbank kwalitatief te laten groeien om zo te helpen de hele zichtbaarheid en relevantie van de Zeilende Handelsvloot te vergroten. De maatschappelijke urgentie om de scheepvaart te verduurzamen en de ecologische footprint daarvan drastisch te verkleinen, geeft nieuwe ruimte en kansen voor zowel de historische vloot (bruine en zeegaand) als ook voor innovatieve scheepsbouw en de nautisch logistieke sector. Als voorzitter wil ik daar graag aan bijdragen

Erik Colombijn (secretaris)

 

Een nieuwe naam achter de ledenadministratie van Dwarstuig. Dat vraagt om een introductie.
Nu 11 jaar geleden ben ik, samen met Ankie, in Enkhuizen komen wonen. Wij delen een passie, onze oude Waalschokker. Naast de telecommunicatie wereld, waar ik uitkom, zijn boten en water de kers op de wel bekende taart. In Enkhuizen duurde het niet lang of ik kwam in aanraking met de Enkhuizer Zeevaartschool. Daar liep ik een soort virus op. Begonnen met KZV, vervolgens bootsman en tot slot Marcom A. Van aanmonsteren, op de “echte schepen” is het nog niet gekomen, op een weekje “Lutgerdina” en enkele dagtochten na. Via het bestuur van Dwarstuig wil ik mij graag inzetten voor een actieve vereniging die de band tussen onze leden blijft benadrukken en versterken. 

 

Maarten Post (penningmeester)

Ik ben getrouwd met Margriet en samen hebben we drie kinderen die (bijna) uit huis zijn. We hebben net onze Vissermanaak, waarmee we 16 jaar met veel plezier over het Wad en door Friesland zijn gevaren, geruild voor een Breehorn 37, om nu andere kusten te ontdekken.
Na de middelbare school heb ik een jongensdroom uitgeleefd bij de mariniers en daarna in logistiek en vervoer gewerkt, maar de afgelopen jaren kroop het bloed waar het niet gaan kan en ben ik weer meer werkzaam in de maritieme sector: (project) management in de scheepsbouw en maritieme dienstverlening. Dat avontuur bracht mij onder meer naar Turkije en ons als gezin naar Canada. Na introspectie (en vooral met Margriet) heb ik afgesproken dat ik in een paar jaar tijd mijn papieren zou halen om mezelf de mogelijkheid te geven een echte carrièreswitch te maken om als stuurman op de zeilvaart aan de slag te gaan. Gestart met Marcom A eind 2018, 2019-2020 de KZV gedaan en dit jaar bezig met de GZV. Dat is een bijzondere ervaring gebleken met nieuwe en waardevolle vriendschappen. Het leek me een goed idee om mijn huidige ervaring in te zetten voor de oud studenten van de Enkhuizer Zeevaartschool in de hoop en verwachting dat ik ook nog wat van hen kan leren. Ik zie er naar uit jullie allemaal te ontmoeten in de komende tijd, jullie gaan in ieder geval zeer binnenkort van mij horen als ik aan de slag ga met het innen van de jaarcontributie.

 

Maaike de Jong (algemeen bestuurslid)

Ik ben assistant-professor in duurzaam ondernemen met speciale aandacht voor cultureel erfgoed. Ik heb al sinds jong een passie voor zeilen waarbij ik bij de zeeverkenners begonnen ben op een Lelievlet.
Toen mijn dochter, Myrthe Grit, een paar jaar terug met de Thalassa en School at Sea vertrok voor een trip naar de Carib en terug, kwam een oud idee om het zeezeilen wat serieuzer op te pakken weer terug. De stap naar de Enkhuizer was snel gemaakt. En wat een mooie ontdekkingsreis is het geworden. Iedere zaterdag over de dijk naar Enkhuizen vanuit Friesland, waar plezier en serieus leren afgewisseld werden. Daarnaast natuurlijk regelmatig wat korte tripjes op mooie traditionele schepen gemaakt, met de wens om nog eens een wat langere reis te maken. Tot nu toe is het er met Covid niet van gekomen, maar hopelijk komt daar deze zomer (2021) verandering in, dan ga ik op pad met de Tres Hombres. Ik wil mij bij Dwarstuig als algemeen bestuurslid graag inzetten op het gebied van Social Media, en wat er verder te doen valt. Zo heb ik bij de laatste examens voor de ‘beroemde’ Dwarstuig pepermuntjes gezorgd en meegeholpen met het surveilleren bij de examens van de Enkhuizer Zeevaartschool. Mijn visie op Dwarstuig is een levendige community waar (ex)studenten van de Enkhuizer Zeevaartschool elkaar en leden van traditionele zeilvloot blijven ontmoeten en inspireren.

Arjen van der Veen (denktank en activiteiten)

 

Kapitein van de Tres Hombres. Zet zich graag in voor diverse activiteiten voor de vereniging. 

 
Francine van der Vaart (algemeen bestuurslid)

 

Ik ben toegetreden in het bestuur van Dwarstuig, overgehaald door twee oud-klasgenoten Martin en Peter. Ja , hoe kan je dan weigeren? Fantastische tijd in Enkhuizen meegemaakt. Daarnaast kom ik vaak EZS’ers tegen in de havens waar we aanleggen met de ANNA TX37, of als crew op een ander schip. Dat voelt altijd weer goed en vertrouwd! Water heeft in verschillende periodes een belangrijke rol in mijn leven  gespeeld. Opgegroeid aan de Waal in Nijmegen met zeilen en kanoën. Later, en eigenlijk nog steeds, zeil ik met mijn eigen Wayfarer, een open sportief zeilbootje van ong. 5 meter, die je gemakkelijk achter je auto haakt en waar we heel leuke (internationale) rally’s mee varen. Fijn om een bijdrage te mogen leveren in het bestuur van Dwarstuig en tot ziens bij kruisende koersen of bij meetings van Dwarstuig!

BESTUUR_karelKarel Hoeksma (algemeen bestuurslid)

 

Van Piraatje tot charterschip, groter worden mijn zeilambities niet. Ik ben eigenaar van de KL26. Ik heb het schip in 2009 gekocht en ben in 2010 naar de EZS gegaan. Beiden in Enkhuizen. Het was voor mij een kennismaking met veel mensen die beroepsmatig zeilen. Inmiddels doe ik dat zelf nu ook al zes jaar en met veel plezier. Ik vaar voornamelijk op het IJsselmeer en de Wadden. Tot vorig jaar had ik ook nog een baan een eigen ingenieursbureau. Dat werd een beetje te veel. De baan was het minst leuk dus die heb ik opgezegd. Dus vanaf dit jaar ben ik aan het laveren tussen m’n schip en m’n bedrijfje. Het lijkt me leuk om met Dwarstuig iets te gaan doen met en voor de mensen die zo veel prachtige schepen in de vaart houden. Het is voor mij ook een manier om contact te onderhouden met de EZS en de oude en nieuwe leerlingen.